Biblijna dieta Daniela

Biblijna dieta Daniela

Dieta dla osób z nadwagą lub otyłością, nadciśnieniem, alergią skórną czy pokarmową, astmą, a także kamicą nerkową czy wrzodami żołądka. More »

Bisfenol - ukryty wróg otaczający Cie dookoła.

Bisfenol - ukryty wróg otaczający Cie dookoła.

Bisfenol A jest przyczyną: raka, cukrzycy, chorób serca itd. More »

Imbiru właściwości.

Imbiru właściwości.

Imbir na: bóle, przeciwrakowo, zakażenia. Obowiązkowy składnik każdej kuchni. More »

Musisz mieć dużo kapusty

Musisz mieć dużo kapusty

Sok z kiszonej kapusty leczy wrzody, wzmacnia odporność, dobry w profilaktyce raka. More »

Pracoholizm to też choroba

Pracoholizm to też choroba

Skutki pracoholizmu to: wrzody żołądka, nerwice, zaniedbanie relacji z rodziną, dziećmi i przyjaciółmi, zaburzony sen i słaba koncentracja. More »

Kto je kalarepę, ten ma dużą moc i krzepę.

Kto je kalarepę, ten ma dużą moc i krzepę.

Właściwości kalarepy: dużo witaminy C, More »

 

Co powoduje zakwaszenie

Rozmawiam wiele z ludźmi. Okazuje się że niemała z nich część ma zakwaszony organizm.

Wszystko jest dobrze, jak jest dobrze. Możemy latami źle się odżywiać i żadnych bóli nie będzie, ale rachunek w końcu przyjdzie.

Jakie są objawy zakwaszenia? Sprawdź czy je masz:

 

Zakwaszenie powoduje:

-wzdęcia,

-zgagę,

-osłabienie,

oslabienie

 

-podatność na infekcje,

-senność,

-problemy ze skórą i włosami,

-bóle stawów

-wysypki skórne

-wypadanie włosów

-wysypki skórne

-nerwowośc

-ociężałość

-gorsza koncentracja i zapominanie

-niestabilna waga. Łatwo tyjesz, trudniej chudniesz.

-wahania nastroju

-gorycz lub kwas w ustach

Czasem zakwaszenie może  być przyczyną zaparć albo biegunek.

 

Bóg tak skonstruował świat, że aby coś prawidłowo funkcjonowało, musi być w stanie równowagi.

W tym przypadku zostaje zachwiana równowaga kwasowo–zasadowa. Zakwaszeniu organizmu, przechyla tę szalę na jedną stronę – na stronę kwasu.

Zakwaszacze:

 

zakwaszacze

Przy czym owa butelka wina ma symbolizować ogólnie alkohol, choć samo czerwone wino jest wskazane umiarkowanie, o czym i wspominał apostoł Paweł:

” l Liście do Tymoteusza 5,23: „Samej wody już nie pij, ale używaj po trosze wina ze względu na twój żołądek i częste twoje niedomagania””

 

Zakwaszają organizm:
– wszystkie martwe tkanki zwierzęce (mięsa, ryby, wędliny)
– krowie mleko i jego przetwory (z wyjątkiem naturalnie sfermentowanych np. jogurt naturalny)
– jaja
– mąki i ziarna przenicy, żyta, kukurydzy, ryżu i ich przetwory (wypieki słodkie i słone, płatki itd.)
– cukier (biały, brązowy) i zawierające go produkty spożywcze
– syntetyczne słodziki (aspartam, acesulfam itd.), konserwanty, barwniki, aromaty
– melasy i przetworzone mieszanki miodów pszczelich
– czekolada i kakao
– potrawy smażone
– kawa, czarna herbata
– sól rafinowana biała
– rafinowane oleje słonecznikowy, uniwersalny, sojowy, palmowy itd.
– niektóre strączkowe (soja, groch) oraz ziemniaki bez skórki
– niektóre owoce (żurawiny, borówki, jagody, śliwki)
– napoje alkoholowe wszelkiego typu
– tytoń (zarówno papierosy jak i fajka)
– leki
– stres!

odkwaszacze

 

Alkalizują organizm:

– prawie wszystkie jarzyny i owoce (przodują cytryny, poza tym arbuz i ogórki!)

szpinak przoduje
– skiełkowane nasiona warzyw i traw
– nierafinowane oleje: oliwa z oliwek, rzepaku, olej kokosowy, olej lniany
– sól morska i sól himalajska
– świeże mleko kozie i jego przetwory (niepasteryzowane)
– mleko kobiece
– mąki i wypieki z quinoa (komosy ryżowej), dzikiego ryżu, gryki, amarantusa i orkiszu, kasza jaglana
– jonizowana woda alkaliczna
– stewia, ksylitol (cukier brzozowy), organiczny miód pszczeli (taki prosto od pszczelarza)
– prawidłowo zaparzona zielona herbata, herbaty ziołowe (nie z żurawiną), yerba mate, woda z cytryną

Słabo zasadotwórcze:

  • Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
  • Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
  • Zielona herbata
  • Oliwa z oliwek
  • Migdały
  • Maślanka
  • Wytrawne wino.

 

Fani kawy mogą zastąpić ten napój herbatą yerbamate, zawierającą również kofeinę, ale mającą inny niz kawa odczyn.

 


Nadmiar kwasu w organizmie spowalnia trawienie i wydalanie szkodliwych substancji. Jednym słowem – trudniej schudnąć. Niestety są to objawy dość popularne i kojarzone ze zwykłym zmęczeniem. Ich bagatelizowanie jednak jest niezwykle niebezpieczne – dłuższe zakwaszenie może doprowadzić m. in. do alergii, reumatyzmu, artrozy, zapalenia spojówek, grzybic, kamicy żółciowej, astmy, miażdżycy, zapalenia stawów, dny moczanowej, rwy kulszowej, nowotworów, choroby wrzodowej. To błędne koło – zakwaszenie powoduje choroby, a choroby nasilają zakwaszenie.”

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/zakwaszenie-organizmu-objawy-skutki-zapobieganie/73q34

 

 

Teraz ciekawostki.

Pozornie sprzeczne informacje.

  1. Cytryna ma mimo wszystko odczyn zasadowy
  2. Umiarkowana aktywność fizyczna najlepiej na świeżym powietrzu alkalizuje. Paradoksalnie  aktywność ponadprzeciętna  zakwasza.

 

Wcześniej wymieniłem naturalne produkty o odczynie zasadowym, ale w aptekach są proszki zasadowe, dokładnie o takiej nazwie – Proszek Zasadowy. Ja kupiłem za ok 20zł.

 

Chrześcijanie często upatrują jako powód swego złego stanu zdrowia działalność demoniczną, kiedy tak naprawdę prawdziwą przyczyną jest zła dieta. Owszem złe duchy mogą nakłaniać, podszeptywać do złej diety, ale ostatecznie to my mamy wybór. Takie moje spostrzeżenie: nie spotkałem się jeszcze z żadnym pastorem od uwalniania, który weryfikowałby dietę danej osoby.

W skrajnych przypadkach uwalnia się od demona kawy, czy demona marihuany. Równie dobrze ktoś jedzący często kapustę kiszoną może mieć demona kapusty kiszonej :-).

To są zwykłe pożądliwości ciała przechodzące w NAWYK. Dlatego musi nastąpić  ODWYK.

 

Reasumując proponuje weryfikację sposobu odżywiania na zbalansowaną, a na pewno poczujecie wzrost dobrego samopoczucia.

 

10 Responses to Co powoduje zakwaszenie

  1. DianaZ napisał(a):

    Ja się najlepiej czuję, jak sie nawcinam owoców prosto z drzewa/krzaczka, mogą być z piachem 🙂
    A jaki odczyn ma kawa zbożowa?

    • Ani napisał(a):

      Kawa typu Anatol z cykorią wydaje mi się, że jest ok. Gdzieś kiedyś czytałam, że ze wszystkich zbożówek ona jest najlepsza 🙂

  2. Emigrant napisał(a):

    Chrześcijanie często upatrują jako powód swego złego stanu zdrowia działalność demoniczną, kiedy tak naprawdę prawdziwą przyczyną jest zła dieta. Owszem złe duchy mogą nakłaniać, podszeptywać do złej diety, ale ostatecznie to my mamy wybór. Takie moje spostrzeżenie: nie spotkałem się jeszcze z żadnym pastorem od uwalniania, który weryfikowałby dietę danej osoby.

    To wazne co napisales, wiele osob jest oo prostu leniwych, tak samo tlumacza sobie ze sport jest niewskazany, bo oddala od Boga.

  3. Ani napisał(a):

    To ja chciałabym tylko zaznaczyć, że ten dostępny proszek zasadowy „aptekowy” ma w składzie aspartam (sukraloza)- Przy długotrwałym używaniu sukralozy zmienia się poziom glukozy we krwi oraz metabolizm insuliny. Zostają wytworzone w jelitach nowe metabolity, których poziom toksyczności jest jeszcze nieznany. Wiadomo jedynie, iż są szkodliwe, ponieważ w przewodzie pokarmowym następuje wzrost poziomu cytochromu P450 – enzymu istotnego w metabolizmie kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Prawdopodobnie te nieznane pod względem toksyczności metabolity sukralozy wpływają także negatywnie na florę przewodu pokarmowego – następuje bowiem zakłócenie jej równowagi i pojawiają się bakterie patogenne. Z kolei badanie histopatologiczne wycinków z jelita pozwoliło także na stwierdzenie, iż limfocyty tworzą nacieki zapalne w nabłonku jelita i uszkadzają sam nabłonek jelita.

    Według naukowców takie efekty powoduje już dawka sukralozy, która została zaaprobowana do użycia w produktach spożywczych przez rządowych regulatorów zajmujących się bezpieczeństwem żywności zarówno w państwach Unii Europejskiej, jak i w USA. Jak wykazują jednak dane naukowe, sukraloza posiada wiele cech wspólnych z innymi związkami chloroorganicznymi, jak pestycydy, substancje lecznicze czy nawet chemikalia przemysłowe. Autorzy badań sądzą, że konieczne jest powtórne przebadanie pod kątem bezpieczeństwa tego słodzika, zwłaszcza jeśli ma on być dodawany do produktów spożywczych używanych przez dzieci, osoby starsze, matki karmiące, cukrzyków, osoby ze stwierdzonym nowotworem oraz w trakcie kuracji wieloma lekami jednocześnie”.

    POLECAM – „Proszk zasadowy z inulia” firmy Dolomico, jest jeszcze chyba firmy Jacob’s.

    Swoją drogą dobrym odkwaszaczem jest soda, ale z nią trzeba uważać. Polecam wodę alkaliczną do picia z dodatkiem koralu. No i oczywiście chlorella ze spiruliną 🙂

  4. Zdzisiu napisał(a):

    W czasie tygodniowego postu na wodzie głównie i bez jedzenia, odczułem jak to mój organizm się oczyszczał.

  5. Oliwier napisał(a):

    Nie chciałbym nic mówić ale cytryna ma odczyn kwasowy (przynajmniej wg. mojego podręcznika do chemii). (:

  6. Bożena napisał(a):

    Co do bezpiecznych słodzików, to polecam jeszcze erytrol. Nie ma kalorii, nie podnosi poziomu cukru we krwi, smakuje prawie jak cukier.
    Po za tym warto zainteresować się kryształkami japońskimi, wyleczyłam zgagę i zaparcia oraz grzybkiem KOMBUCHA: http://kombuchakombucza.pl/
    Właśnie już trzeci tydzień go piję i nie jestem senna, ciągle zmęczona… działa !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *