Jak rtęć niszczy komórki nerwowe mózgu? Wyniki badań Uniwersytetu w Calgary.
Film pokazuje jak nawet niewielkie ilości rtęci powodują proces neurodegeneracji mózgu.
Należy przy tym dodać, iż rtęć jest jednym ze składników niektórych szczepionek.
Gdzie jeszcze rtęć występuje?
W rybach i suszonych grzybach.
Rybą, która ma w sobie najwięcej rtęci jest tuńczyk. Dlaczego akurat on? Dlatego, że tuńczyka odławia się nawet dziesięcioletnie osobniki. Wiek ryby ma znaczenie ponieważ w ciągu długiego życia przesiąka trucizną. Inne ryby żyjące np w Bałtyku żyją w wodzie znacznie krócej, zanim trafią na nasze stoły. Co ciekawe halibut żyje nawet do kilkudziesięciu lat.
– Szproty odławia się już w pierwszym roku życia. Śledzie w drugim, a dorsza w czwartym – wyjaśnia Mirosław Wyszyński z Morskiego Instytutu Rybactwa w Gdyni.
„Najwięcej szkodliwych związków zawierają ryby znajdujące się na szczycie łańcucha pokarmowego, czyli ryby drapieżne. Należą do nich m.in. rekin, miecznik, marlin, tuńczyk, halibut, szczupak, w których zawartość rtęci sięga często rzędu 1 mg/kg.”
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,22915,jesc-ryby-czy-nie-jesc-rtec-na-naszym-stole.html
Zdrowych ryb już nie ma, ale najzdrowszy jest w warunkach polskich pstrąg. Nasz pstrąguś tęczowy charakteryzuje się umiarkowaną wartością energetyczną i szczególnie wysoką zawartością kwasów omega 3.
Nadmiar rtęci prowadzi do choroby Alzheimera a u dzieci autyzmu.
” etyl rtęci w tiomersalu (stosowany w szczepionkach, zwłaszcza na grypę) jest co najmniej 50 razy tak toksyczny dla ludzkich tkanek, jak metylortęć dla amalgamatów i ryb, a może okazać się dwukrotnie trwalszy w mózgu. Gdy rtęć jest wstrzykiwana do tkanki mięśniowej i krwi, omija normalne ludzkie filtry ochronne, takie jak płuca, narządy trawienne i skórę. W ten sposób rtęć może przenikać przez barierę krew/mózg”
Rtęć jest dobra, ale w termometrach i to tych starych, gdyż nowe są już elektroniczne..,..
Dodaj komentarz