Biblijna dieta Daniela

Biblijna dieta Daniela

Dieta dla osób z nadwagą lub otyłością, nadciśnieniem, alergią skórną czy pokarmową, astmą, a także kamicą nerkową czy wrzodami żołądka. More »

Bisfenol - ukryty wróg otaczający Cie dookoła.

Bisfenol - ukryty wróg otaczający Cie dookoła.

Bisfenol A jest przyczyną: raka, cukrzycy, chorób serca itd. More »

Imbiru właściwości.

Imbiru właściwości.

Imbir na: bóle, przeciwrakowo, zakażenia. Obowiązkowy składnik każdej kuchni. More »

Musisz mieć dużo kapusty

Musisz mieć dużo kapusty

Sok z kiszonej kapusty leczy wrzody, wzmacnia odporność, dobry w profilaktyce raka. More »

Pracoholizm to też choroba

Pracoholizm to też choroba

Skutki pracoholizmu to: wrzody żołądka, nerwice, zaniedbanie relacji z rodziną, dziećmi i przyjaciółmi, zaburzony sen i słaba koncentracja. More »

Kto je kalarepę, ten ma dużą moc i krzepę.

Kto je kalarepę, ten ma dużą moc i krzepę.

Właściwości kalarepy: dużo witaminy C, More »

 

Imbir – dla bakterii i chorób zbir. Właściwości dla domowników i dla gości.

Imbir jest jednym z najzdrowszych (i najsmaczniejszych) przypraw na świecie. Imbir jako  kłącze (podziemna część łodygi)  jest częścią powszechnie używanej przyprawy. Jest on często nazywany korzeniem  imbiru, lub po prostu imbirem.

 

Imbir ma bardzo długą historię stosowania w różnych formach tradycyjnej medycyny zwanej alternatywnej, choć my byśmy nazwali ją Bożą Apteką.

Należy do rodziny Zingiberaceae  i jest ściśle związany z kurkumą , cardomonem i galangalem.

Imbir, wydaje się być bardzo skuteczny przeciw nudnościom.

Ma długą historię stosowania jako środek przeciw chorobie morskiej.

Imbirem można również złagodzić nudności i wymioty po zabiegu, oraz u pacjentów poddawanych chemioterapii po raku..

 

Oto 11 korzyści zdrowotnych wynikających z imbiru, które są wspierane przez badania naukowe.

1. Imbir Zawiera Gingerol, substancję o silnych właściwościach leczniczych.

 

Jest ono stosowany, aby wspomagać  trawienie, zminimalizować  nudności i pomóc w walce z grypą i przeziębieniem.

 

Jest ładowany z substancji odżywczych i związków bioaktywnych, które mają potężne korzyści dla ciała i mózgu.

 

Imbir można stosować suszony, sproszkowany, w postaci oleju lub soku, a czasami dodaje się do przetworzonych produktów spożywczych i kosmetyków. Jest bardzo częstym składnikiem receptur.

Unikalny zapach i smak imbiru pochodzą z jej naturalnych olejów, z których najważniejszym jest gingerol .

 

 

Gingerol jest głównym związkiem bioaktywnym w imbirze, odpowiedzialnym za wiele swoich właściwości leczniczych. Ma on silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

 

2. Imbir może leczyć wiele postaci nudności, szczególnie poranne mdłości

 

 

 

Może  on także  być najbardziej skuteczny, jeśli chodzi o nudności związane z ciążą, takie jak poranne mdłości .

Według przeglądu 12 badań, w których wzięło udział 1,278 kobiet w ciąży, 1,1-1,5 g imbiru może znacznie zmniejszyć objawy nudności.

Jednakże, imbir nie miał wpływu na epizody wymiotów w tym badaniu.

Chociaż imbir jest uważany za bezpieczny, należy skonsultować się z lekarzem przed spożyciem dużej jego  ilości, jeśli jesteś w ciąży. Niektórzy uważają, że duże ilości mogą zwiększyć ryzyko poronienia, ale obecnie nie ma badań na poparcie tego.

 

 

3. Imbir może zmniejszyć ból mięśni i ból

Imbir okazał się być skuteczny wobec bólu mięśniowego wywołanego wysiłkiem.

W jednym z badań, okazało się, że spożywanie imbiru 2 gramów dziennie przez 11 dni, znacznie zmniejszało ból mięśni u osób wykonujących ćwiczenia.

Ginger nie ma bezpośredniego wpływu, ale może być skuteczny w zmniejszaniu progresji bólu mięśni  z dnia na dzień.

 

4. Przeciwzapalne działanie może pomóc walczyć z chorobą zwyrodnieniową stawów.

 

Choroba zwyrodnieniowa stawów jest częstym problemem zdrowotnym.

Polega ona na zwyrodnienie stawów w organizmie, co prowadzi do wystąpienia objawów takich jak ból stawów i sztywność.

W kontrolowanym badaniu 247 osób z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego, którzy zastosowali  ekstrakt imbirowy,  mieli mniejszy ból co wykluczyło z leczenia leki przeciwbólowe.

Inne badanie wykazało, że kombinacja imbiru, mastyksu, cynamonu i oleju sezamowego może zmniejszyć ból u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów sztywności przy stosowaniu miejscowo.

 

5. Imbir może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i Cukru i leczy choroby serca

Ten obszar badań jest stosunkowo nowy, ale imbir może mieć silne właściwości anty-cukrzycowe.

W niedawnym badaniu 2015 41 uczestników z cukrzycą typu 2, 2 gramy proszku imbiru dziennie, obniża  poziomu cukru we krwi o 12%.

Również znacznie poprawia HbA1c (marker długoterminowego poziomu cukru we krwi), co prowadzi do obniżenia o 10% w ciągu 12 tygodni.

Nie było również zmniejszenie o 28% w ApoB stosunku / ApoA-I i 23% zmniejszenie markerów utlenionych lipoprotein. Są to zarówno główne czynniki ryzyka chorób serca.

 

6. Imbir może pomóc w leczeniu przewlekłej niestrawności.

Przewlekła niestrawność charakteryzuje się nawracającymi bólami  i dyskomfortem w górnej części żołądka.

Uważa się, że opóźnione opróżnianie żołądka jest głównym motorem niestrawności.

Co ciekawe, wykazano, że imbir przyspiesza opróżnianie żołądka u osób z tą chorobą.

W badaniu z udziałem 24 zdrowych osób, 1,2 g sproszkowanego imbiru przed posiłkiem przyspieszyło opróżnianie żołądka o 50%

 

7. Imbiru w proszku może znacznie zmniejszyć bóle menstruacyjne

Ból miesiączkowy ( bolesne miesiączkowanie ).
Jednym z tradycyjnych zastosowań imbiru jest niewlacja bólu, w tym bólu miesiączkowego.

 

 

8. Imbir może obniżyć poziom cholesterolu

 

Wysoki poziom LDL lipoprotein ( „zły” cholesterol) jest związany ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób serca.

 

W badaniu przez 45 dni 85 osób z wysokim poziomem cholesterolu spożywało  3 g proszku imbiru, co  spowodowało znaczące zmniejszenie cholesterolu.

 

 

9. Imbir zawiera substancję, która może pomóc w zapobieganiu raka.

 

Rak jest bardzo ciężką chorobą, którą charakteryzuje niekontrolowany nieprawidłowy wzrost komórek.

ekstrakt imbirowy wykorzystano w badaniach alternatywnego leczenia różnych postaci raka.

Właściwości przeciwrakowe są przypisane do 6-gingerolu substancji, która znajduje się w dużych ilościach w surowy imbirze.

W badaniu z udziałem 30 osobników, 2 g ekstraktu imbirowego dziennie znacząco zmniejszyło prozapalne cząsteczki w okrężnicy.

Jednak kontynuacja badania u osób z wysokim ryzykiem raka jelita grubego nie potwierdziły tych obserwacji.

Istnieją pewne, choć ograniczone dowody na to, że imbir może być skuteczny w walce z rakiem trzustki, raka piersi i raka jajnika. Potrzebne są jednak  dalsze badania.

 

10. Imbir może poprawić funkcjonowanie mózgu i chroni przed chorobą Alzheimera

 

Stres oksydacyjny i przewlekłe zapalenie może przyspieszyć proces starzenia się.

Są one uważane za jedne z kluczowych czynników choroby Alzheimera i związanym z wiekiem spadkiem zdolności poznawczych.

Niektóre badania na zwierzętach sugerują, że przeciwutleniacze , związki biologicznie czynne w imbir mogą hamować reakcje zapalne, które występują w mózgu.

Istnieją również pewne dowody, wskazujące, że imbir może poprawić bezpośrednio  funkcjonowanie mózgu. W badaniu z udziałem 60 kobiet w średnim wieku, ekstrakt imbirowy spowodował skrócenie czasu reakcji i pamięć roboczej.

Istnieją również liczne badania na zwierzętach pokazujące, że imbir może chronić przed związanym z wiekiem spadkiem czynności mózgu.

 

11. Składnik aktywny w Imbirze może pomóc w zwalczaniu zakażeń.

Gingerol, bioaktywna substancja świeżego imbiru, może pomóc obniżyć ryzyko infekcji.

W rzeczywistości, z ekstraktu imbirowego można hamować rozwój wielu różnych rodzajów bakterii.

Gingerol jest  bardzo skuteczny przeciwko bakterii jamy ustnej, w  chorobach zapalnych dziąseł, takie jak zapalenie dziąseł i zapalenie przyzębia .

Świeży imbir może być również skutecznie działać przeciw wirusowi RSV , często występującego u dzieci.

 

Reasumując, imbir powinien byc częstym gościem w naszych lodówkach lub przyprawach.

Na koniec przedstawiam bardzo proste wykorzystanie imbiru bo jako herbatkę:

 

Musimy zakupić świeży korzeń imbiru (średniej wielkości). Najpierw musimy go obrać jak ziemniaki :-). Należy pokroić na plasterki. Potem postaraj się skruszyć imbir lub zmiażdżyć albo pokroić go na drobne kawałki.

W małym garnczku  zagotuj niewielką ilość wody. Dodaj pokruszony bądź posiekany imbir do wrzątku. Teraz wrzuć torebkę z herbatą albo napar – jeśli przygotowujesz herbatę w imbryczku. Wszystko razem ponownie zagotuj.

Herbatka z imbiru jest idealna na nie tylko jesienne wieczory, ale również wiosenne czy letnie dni deszczowe ponieważ imbir rozgrzewa. Imbir to nie bimbir, a również grzeje 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *