Biblijna dieta Daniela

Biblijna dieta Daniela

Dieta dla osób z nadwagą lub otyłością, nadciśnieniem, alergią skórną czy pokarmową, astmą, a także kamicą nerkową czy wrzodami żołądka. More »

Bisfenol - ukryty wróg otaczający Cie dookoła.

Bisfenol - ukryty wróg otaczający Cie dookoła.

Bisfenol A jest przyczyną: raka, cukrzycy, chorób serca itd. More »

Imbiru właściwości.

Imbiru właściwości.

Imbir na: bóle, przeciwrakowo, zakażenia. Obowiązkowy składnik każdej kuchni. More »

Musisz mieć dużo kapusty

Musisz mieć dużo kapusty

Sok z kiszonej kapusty leczy wrzody, wzmacnia odporność, dobry w profilaktyce raka. More »

Pracoholizm to też choroba

Pracoholizm to też choroba

Skutki pracoholizmu to: wrzody żołądka, nerwice, zaniedbanie relacji z rodziną, dziećmi i przyjaciółmi, zaburzony sen i słaba koncentracja. More »

Kto je kalarepę, ten ma dużą moc i krzepę.

Kto je kalarepę, ten ma dużą moc i krzepę.

Właściwości kalarepy: dużo witaminy C, More »

 

Jeden z najpotężniejszych tzw. superfoods – miód chroni przed rakiem i utrzymuje silny układ odpornościowy!

Miód jest stosowany w medycynie od ponad 5000 lat. Teraz badacze z Uniwersytetu Zjednoczonych Emiratów Arabskich odkryli, że miód z niektórych regionów – szczególnie tych, które mają suchy klimat – może być stosowany w leczeniu poważnych chorób przewlekłych, w tym raka. Wyniki ich badań, opublikowane w BMC Complementary and Alternative Medicine, badają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne miodu z regionu suchego i porównują je z popularnymi odmianami z nie-jałowych regionów przy użyciu testów in vitro.

„Większość zalet antyoksydacyjnych miodu wiąże się z obecnością polifenoli” – zauważyli naukowcy w swoich badaniach. „Zawartość tych polifenoli różni się w zależności od źródła i pochodzenia kwiatowego miodu. Klimat, w którym wytwarzany jest miód, również znacząco wpływa na zawartość i profil polifenoli. „

 

W tym badaniu naukowcy porównali sześć odmian miodu: cztery z nich były uprawiane na Bliskim Wschodzie, o którym wiadomo, że ma suche, podobne do pustyni warunki, a dwa pochodzą z nie-pustynnych regionów, takich jak Niemcy i Nowa Zelandia. Zwrócono uwagę, że wybrano następujące odmiany.

  • Te, które pochodzą głównie z dzikiej jujuby (Ziziphus spina-csisti) uprawianych w Zjednoczonych Emiratach Arabskich (ZEA)
  • Monofloralne (z jednego nektaru) i heterofloralne (z różnych nektarów) odmiany parasolowego drzewa kolcowoju (Acacia tortilis) z ZEA i Jemenu
  • Monofloral manuka (Leptospermum scoparium) miód z Nowej Zelandii i heterofloral manuka z Niemiec

 

Wszystkie odmiany miodu poddano w badaniach wielokrotnym testom. W szczególności naukowcy zmierzyli zdolność każdej odmiany do ochrony określonych czerwonych krwinek, zwanych erytrocytami, przed destrukcją po wystawieniu na działanie utleniania, co ustalono na podstawie poziomów MDA (malonylku) po teście. Działanie immunomodulujące badano również przy użyciu linii komórkowej raka gruczołu krokowego, w tym PBMC (komórki jednojądrzaste krwi obwodowej). Zespół zbadał poziomy IL-6 (interleukiny 6) i NO (tlenku azotu) w komórkach po ich inkubacji z miodem przez noc.

 

Wyniki wykazały, że miód hodowany w suchych regionach chronił błonę erytrocytów po ekspozycji na utlenianie. „Miód z regionu suchego, pustynnego osiągnął większy efekt antyoksydacyjny niż miód z regionów nie-pustynnych, co pokazuje zapobieganie uszkodzeniom oksydacyjnym erytrocytów” – napisali naukowcy. Zostało to potwierdzone przez obniżony poziom MDA w suchych próbkach miodu regionu.

 

Ponadto, polifenole znajdujące się w miodzie regionu pustynnego skutecznie obniżyły ekspresję prozapalnych markerów IL-6 w próbkach PBMC. To demonstruje immunomodulujące działanie miodu z regionów suchych w określonych komórkach nowotworowych.

 

„Wszystko to przemawia za obiecującym wykorzystaniem miodu z regionów suchych jako produktu terapeutycznego dla głównych chorób przewlekłych, zwłaszcza raka” – podsumował zespół. W szczególności grupa podkreśliła, że funkcja ochronna błony komórkowej erytrocytów może znacznie zmniejszyć stan zapalny, co jest istotnym czynnikiem ryzyka wielu przewlekłych chorób.

 

Słodkie zalety miodu

Zalety miodu nie ograniczają się tylko do tego, że jest on silnym przeciwutleniaczem.

Oto inne korzyści z dodawania miodu do diety.

  • Może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Przeciwutleniacze obecne w miodzie wykazują działanie związane z niewielką redukcją ciśnienia krwi w badaniach na zwierzętach i ludziach.
  • Poprawia „dobry” poziom cholesterolu. Miód znacząco podnosi poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (lub „dobrego” cholesterolu) w organizmie, utrzymując jednocześnie w ryzach zły poziom cholesterolu . Zmniejsza to ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu.
  • Może obniżyć poziom trójglicerydów. Zwiększone poziomy triglicerydów są powiązane z chorobą serca i cukrzycą typu 2. Miód może zmniejszyć ryzyko, zwłaszcza jeśli jest stosowany do zastąpienia cukru stołowego.
  • Pomaga w gojeniu się ran. W przypadku stosowania miejscowego, miód może pomóc w leczeniu oparzeń, ran i innych chorób skóry.

Źródła obejmują:

Natural.news

Science.news

BMCComplementAlternMed.BioMedCentral.com

Healthline.com

Ciekawostka 1 : Jan Chrzciciel nosił odzienie z sierści wielbłądziej i pas skórzany około bioder, a jego pokarmem była szarańcza i miód.

Ciekawostka 2 : W Polsce dostępny jest miód Manuka choć jest on dosyć drogi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *